Op vrijdag 21 oktober 2016 heeft Finaal Educatie samen met de leerlingen van groep 7, groep 8 en het voortgezet onderwijs een bezoek gebracht aan de Tweede Kamer der Staten- Generaal. De groep werd verwelkomd en ontvangen door PvdA Kamerlid Marit Maij. Na kennis te hebben gemaakt met leerlingen en de begeleiders werd de groep door mevrouw Maij kort voorzien van informatie over het dagprogramma en de geldende regels tijdens het bezoek. Daarna kon het bezoek en de rondleiding echt beginnen.
Foto 1: Kamerlid mevrouw Maij geeft instructie over het voeren van een debat in de Tweede Kamer.
Oude en nieuwe gebouw
De rondleiding begon met het begeleiden van de leerlingen naar een gedeelte van het gebouwencomplex van de Tweede kamer van waaruit het oude en nieuwe gebouw konden worden bekeken. Hier voorzag mevrouw Maij de leerlingen van informatie over de bouw, de omvang en de functie van de verschillende delen van de Tweede Kamer. Zo was het oude gebouw in het jaar 1200 gebouwd voor toentertijd 100 Kamerleden. Maar toen het aantal Kamerleden in de loop van de tijd toenam tot 150 is in 1992 een nieuwe deel erbij gebouwd om deze toename op te vangen. Niet alleen werden de leerlingen van informatie voorzien, maar ook kregen ze van mevrouw Maij de gelegenheid om vragen te stellen of hun kennis over de Tweede Kamer te delen. Zo wist een leerling bijvoorbeeld waar het torentje van de minister-president Mark Rutte zich bevind en kon dat aanwijzen.
Vergaderzaal PvdA
Na het bezichtigen van het oude en nieuwe gedeelte werden de leerlingen begeleid naar de vergaderzaal van de PvdA. Hier mochten ze aan de ronde tafel zitten en kregen iets te drinken, zodat ze echt konden ervaren hoe het is om als partij bij elkaar te komen en over bepaalde onderwerpen te vergaderen. Mevrouw Maij informeerde de leerlingen over wat de Partij zoal bespreekt tijdens de vergaderingen en hoe bepaalde beslissingen worden genomen. De leerlingen mochten uiteraard ook vragen stellen om zo meer te weten te komen over de Kamerleden en partijen. Zo kwamen interessante en nieuwsgierige vragen langs als ‘Hoe word je lid van een partij?’, ‘Heeft een partijlid ook vakantie?’ en ‘Mag je ook van partij wisselen?’, waarop mevrouw Maij zo goed mogelijk, en soms op een speelse manier, antwoord probeerde te geven.
Statenpassage
Een interessante gedeelte van het gebouwencomplex van de Tweede Kamer betreft de Statenpassage, oftewel de centrale hal. Hier werden de leerlingen naartoe geleidt na het verlaten van de vergaderzaal van de PvdA. Wat deze hal interessant maakt is het tegelpatroon op de vloer en de beelden van belangrijke historische figuren in de Nederlandse geschiedenis, waaronder schrijvers, kunstenaars, wetenschappers, staatslieden, etc. Vooral de beeldengalerij wist de aandacht van de leerlingen te grijpen en erover doen praten.
Handelingenkamer
Waar de leerlingen echt opgewonden en van onder de indruk waren, was de Handelingenkamer. Door het Harry Potter-achtige interieur en rijen en rijen aan boeken maakte dit een bijzondere indruk op de leerlingen. Ondanks het feit dat de boeken niet aangeraakt mochten worden, vanwege de soms fragiele staat ervan, wilden de leerlingen alles toch graag van dichtbij zien. Velen maakten foto’s of video’s van de bijzondere kamer. Mevrouw Maij vertelde de leerlingen dat in deze kamer alles waar de Kamerleden sinds het jaar 1814 in de plenaire zaal over hebben vergaderd, is vastgelegd in de boeken die aan de muren te zien zijn. ‘Hoeveel boeken zijn hier te vinden?’ was dan ook een van de onvermijdelijke vragen van de leerlingen.
Plenaire Zaal
Het laatste wat de leerlingen mochten bezichtigen en ervaren tijdens het bezoek aan de Tweede Kamer was de plenaire zaal, de kamer met de blauwe stoelen. In deze zaal worden alle debatten gevoerd en beslissingen genomen omtrent verschillende nationale onderwerpen en actualiteiten. De leerlingen werden uitgenodigd in de plenaire zaal om een debat na te spelen, zoals dat normaal gesproken plaatsvind tussen de partijen. Hier reageerden de leerlingen enthousiast op en wilden graag ervaren hoe het is om als voorzitter een debat te leiden. Meerdere malen mochten de leerlingen met elkaar debatteren.
Afsluiting
Het bezoek aan de Tweede Kamer werd uiteindelijk afgesloten met een grote groepsfoto van mevrouw Maij, de leerlingen en de begeleiders. Al met al was het bezoek zonder twijfel niet alleen een leerzame, maar ook een bijzonder leuke ervaring. De leerlingen zullen zeker met een positieve kijk terugblikken op deze. Met ons dank aan mevrouw Maij op naar volgend jaar!