Op 28 februari 2018 zijn wij, als Finaal Educatie, naar de Technische Universiteit Delft (TU Delft) geweest. Ik ben, als begeleider, mee geweest en in dit verslag vertel ik over mijn ervaringen en de ervaringen van de leerlingen.

De TU Delft is één van de beste universiteiten ter wereld en het was een groot plezier om daar opnieuw naar toe te gaan. Ik ben de voorgaande jaren zowel als begeleider als leerling geweest. Toen ik als leerling zelf voor de eerste keer ging, vond ik het een prachtige ervaring. Ik was bewonderd toen ik erachter kwam dat de TU Delft de vierde mooiste bibliotheek had van de hele wereld. Toen ik naar binnen ging, begreep ik ook gelijk waarom het vierde mooiste bibliotheek van de wereld was. De andere gebouwen waren ook allemaal heel fascinerend. Ik vond vooral de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica (EWI) interessant. Het gebouw heeft allerlei mooie ontwerpen die openbaar voor het publiek zijn. Het was voor mij iets onvoorstelbaars hoe mensen op allerlei mooie en handige ontwerpen kunnen opkomen.

Als begeleider is het leuker om te zien hoe de leerlingen reageren. Aan de gezichtsuitdrukking van de leerlingen merkte ik dat ze razend enthousiast waren. De meeste leerlingen vonden de bibliotheek vooral mooi.  Na de bibliotheek gingen we naar de Haagse Hogeschool Delft. Hier gaf meester Alaaddin een kort lesje over een programma dat Autodesk Inventor heet. Hij gaf een kleine demonstratie over hoe het programma werkt. Na de leuke les vroeg meester Alaaddin aan de leerlingen wat ze allemaal willen worden. Ik had verwacht dat de leerlingen vooral zouden zeggen dat ze dokter of politie willen worden, maar dat gebeurde niet. Ik hoorde allerlei verschillende antwoorden en dat vond ik interessant. Een leerling zei dat hij astronoom wilde worden en een andere zei dat ze een chirurg wil worden.

Na de les van meester Alaaddin werden de leerlingen geïnterviewd over hoe ze de dag tot nu toe vonden gaan en de meesten vonden de les van meester Alaaddin het leukst. Veel leerlingen hadden ook verteld dat ze later heel graag op de TU Delft willen studeren.

Na een korte pauze zijn we naar het EWI gebouw gegaan waar meester Murat een quiz ging houden over wat er die dag werd uitgelegd. De winnaar kreeg 5 euro.

Het EWI gebouw heeft 21 verdiepingen en met de lift zijn we helemaal naar boven gegaan. Vanaf die hoogte heb je een mooi uitzicht. Nadat meester Murat een paar dingen vertelde over het gebouw zijn we terug naar beneden gegaan. Dit was heel vermoeiend, want de meeste leerlingen wilden met de trap naar beneden gaan en ik moest mee als begeleider. Met de trap naar beneden vanaf de 21ste verdieping is niet zo makkelijk en dit ga ik voortaan proberen te vermijden.

Kortom, het was een gezellige dag. Voor mij persoonlijk was het een leuke ervaring om weer naar TU Delft te kunnen gaan. De leerlingen zelf vonden het ook best leuk en ik verheug mij erop om volgend jaar weer mee te kunnen gaan.

Fercan Gül